
Człowiek zaczyna, a pszczoły kończą
8 stycznia 2014, 13:59Aganetha Dyck miała poczucie, że porcelanowym figurkom wykorzystywanym w jej pracach czegoś brakuje. Pozwoliła więc mieszkającemu po sąsiedzku rojowi pszczół na dokończenie rozpoczętego przez nią dzieła. Tak powstała seria ciekawych międzygatunkowych instalacji.

Pszczoły zbadają Marsa?
4 kwietnia 2018, 08:32Wśród 25 projektów przyjętych przez NASA do wstępnej fazy programu Innovative Advanced Concepts znalazł się pomysł budowy i wykorzystania... marsjańskich pszczół. Marsbees miałyby wspomóc marsjańskie łaziki w badaniu Czerwonej Planety.

Irracjonalni z dziada pradziada
11 sierpnia 2010, 12:08Nie tylko ludzie dokonują irracjonalnych wyborów. Ponieważ podobnie zachowują się śluzowce – pozbawione mózgu organizmy, w większości zaliczane obecnie do supergrupy Amoebozoa - oznacza to, że cecha ta przeszła długą ewolucyjną drogę.

Czy pszczoły polecą z nami na Marsa? Wyjątkowa praca doktorantki AGH
15 lipca 2021, 18:51Czy pszczoły będą mogły towarzyszyć nam na Marsie i czy będą mogły zapylać uprawy w szklarniach marsjańskich – to pytania na które stara się odpowiedzieć doktorantka AGH. Mgr inż. Dagmara Stasiowska w ramach pracy doktorskiej sprawdza wpływ stresu związanego z przeciążeniami generowanymi przez rakietę w trakcie podróży kosmicznej na poprawność rozmnażania się pszczół miodnych

Najdroższy miód świata goni trufle
31 stycznia 2014, 12:27Kosztując 5 tys. euro za kilogram, Elvish z Turcji wydaje się najdroższym miodem świata. Pozyskuje się go z głębokiej na 1800 m jaskini w dolinie Sarıçayır.
Miód wypiera współczesne antybiotyki
31 lipca 2006, 18:33Miód był używany do leczenia ran i otarć co najmniej od czasów starożytnego Egiptu. O jego właściwościach zapomniano nieco po wynalezieniu współczesnych antybiotyków. Obecnie znowu wraca do łask, ponieważ coraz większym problemem staje się lekooporność (np. u gronkowca złocistego).

Odstraszanie słoni mieszanką syntetycznych pszczelich feromonów alarmowych
24 lipca 2018, 13:12Mieszanka zawierająca pszczele feromony bezpiecznie odstrasza słonie.

Dla ochłody komar poci się świeżą krwią
16 grudnia 2011, 12:27Co robią zmiennocieplne komary, by nie przegrzać się w wyniku spożycia dużych ilości gorącej krwi gatunków stałocieplnych? Ronią kilka kropli cennej cieczy. Nie tylko żywią się więc krwią, ale i urządzają sobie krwawe orzeźwiające kąpiele.

Kawa bez ptaków i owadów jest mniej smaczna, aromatyczna i droższa
5 kwietnia 2022, 10:14Nowatorskie badania, których wyniki opublikowano właśnie na łamach PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) wykazały, że do zapewnienia smacznej aromatycznej kawy konieczne są ptaki i owady. Bez tych zwierząt, z których część musi przebyć tysiące kilometrów, plony kawy mogą być nawet o 25% mniejsze, a uprawiający ją rolnicy tracą do 1066 USD na hektarze.

Miejsca najgorsze do użądlenia: penis, górna warga, nozdrza
4 kwietnia 2014, 10:11Michael Smith z Uniwersytetu Cornella zajmuje się ewolucją pszczół. Jak można się domyślić, przy okazji takich badań nie da się uniknąć ugryzień i jedno z nich zainspirowało kolejne studium. Studenta zaskoczyło, że ukąszenie w jądra nie bolało tak bardzo, jak się tego spodziewał, postanowił więc sporządzić listę najgorszych (najbardziej bolących po ukłuciu) miejsc.